CUM DOARME UN PÂRȘ

Doarme profund. Și merită pe deplin titlul de campion al hibernării, pentru că asta face perioade lungi din an. Mai exact, potrivit Wikipedia, 183 de zile din an le petrece dormind. Pârșii își construiesc un cocon din pământ, crenguțe și frunze, iar în interiorul acestuia își petrec  mai bine de jumătate de an, dormind și sforăind. Însă oricât de dulce ar fi somnul, renunță din când în când la el, pentru câte o scurtă pauză de gustare. Dar de cele mai multe ori, consumă suficientă hrană înainte, punând pe ei grăsime, pe care o folosesc ca rezervă.

De ce hibernează pârșii?

Din aceleași motive pentru care o fac și celelalte animale. Hibernarea le permite să supraviețuiască lunilor reci de iarnă, mai ales când devine mult mai dificil să procuri hrană. În plus, hibernarea le permite să rămână în habitatul lor obișnuit și astfel nu sunt obligați să călătorească într-un climat mai cald. Totodată, hibernarea e și o metodă de autoapărare. Pentru că se mișcă puțin spre deloc, sunt greu de localizat pentru prădători.

 

Concluzie: să dormi ca un pârș e tot ce poți să îți dorești în materie de somn, pentru că ei dorm mult, dorm profund. Așadar, putem să înlocuim tradiționala urare Somn ușor cu Somn ca de pârș.

 

Pârș care sforăie

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.