MELATONINA PARE CĂ AJUTĂ LA PIERDEREA ÎN GREUTATE. CERCETĂTORII AU EXPLICAT FENOMENUL.

Este cunoscut faptul că lipsa somnului sau somnul insuficient este asociat cu un risc mai mare de obezitate. În schimb, melatonina, hormonul care induce somnul, pare că ajută la pierderea în greutate. Cercetătorii au explicat fenomenul.

Melatonina este un hormon foarte important pe care îl produce corpul uman, astfel încât să putem dormi. Este hormonul care este activat de întuneric (adică noaptea), iar nivelurile de melatonină ar trebui să scadă odată cu lumina zilei, în jurul orei în care ne trezim de obicei. Dar există și versiuni sintetice ale acestui hormon care pot fi luate ca suplimente sau medicamente, potrivit hollandandbarrett.ie.

Oamenii iau cel mai frecvent suplimentul atunci când nu pot dormi sau când nivelurile lor de melatonină sunt mai mici din cauza unor factori precum bătrânețea sau anxietatea.

Un studiu recent, efectuat pe șobolani diabetici, de exemplu, a constatat că melatonina a crescut cantitatea de țesut adipos maro (BAT), care este grăsimea „bună” pe care corpul o folosește, mai degrabă decât să o depoziteze.

Impactul a fost o reducere a grăsimii viscerale albe în regiunea abdominală – adică grăsimea care poate provoca cel mai negativ impact asupra sănătății, deoarece majoritatea organelor se află în acea regiune.

Același studiu a constatat că melatonina poate avea un impact pozitiv asupra activității termogene, asupra masei și funcției mitocondriale.

Termogeneza este atunci când corpul tău arde calorii pentru a produce căldură, iar mitocondriile sunt structuri celulare (organite) care sunt implicate în termogeneză.

Șobolanii care au fost studiați au experimentat aceste modificări, indiferent de nivelul lor de activitate (exercițiu) sau de dieta lor.

Cu toate acestea, pentru oameni, medicii recomandă ca orice tratament cu melatonină să fie complementar unei diete sănătoase și echilibrate și o cantitate bună de mișcare.

Impact asupra metabolismului

Alte studii au demonstrat că melatonina poate avea un impact asupra metabolismului.

Un studiu a analizat femeile aflate la menopauză. Menopauza este un moment în care oamenilor le este și mai greu să piardă grăsimea corporală și să câștige mușchi. Studiul a constatat că melatonina poate avea impact asupra hormonilor precum leptina, adiponectina și nivelurile de insulină. Împreună, acești hormoni sunt implicați în reglarea proceselor metabolice ale corpului, inclusiv arderea grăsimilor și consumul de glucoză.

Cum afectează somnul și greutatea

În afară de aceste efecte directe pe care le pot avea melatonina, există și o corelație între somnul bun de noapte și greutatea sănătoasă, iar melatonina poate ajuta, de asemenea, să obțineți un somn de calitate.

Dacă nu dormiți bine, acest lucru vă poate face mai susceptibil la stres și invers, stresul face dificilă adormirea. De asemenea, stresul face mai dificil să te menții la o dietă nouă sau să te simți motivat să faci mișcare.

Dacă sunteți lipsit de somn, este mai probabil să luați decizii alimentare impulsive. Când sunteți obosit în timpul zilei, este mai probabil să doriți creșterea instantanee a energiei dată de carbohidrați sau poate crește nevoia de dulciuri.

Știm, de asemenea, că somnul insuficient (mai puțin de șapte ore pe noapte, în funcție de vârsta dvs. și în funcție de fiecare persoană), determină o probabilitate mai mare a obezității.

A dormi în mod regulat mai puțin decât ai nevoie este asociat cu niveluri crescute de grelină, retenție de sare și markeri inflamatori.

Grelina este hormonul foamei care crește pofta de mâncare. Lipsa somnului poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de sensibilitate la leptină și insulină.

În cele din urmă, studiile au arătat, de asemenea, că atunci când sunteți lipsit de somn, nivelurile de eCB pot crește și pot fi amplificate

Endocannabinoidul, (eCB), este un neurotransmițător care este asociat cu ceea ce vă face să poftiți alimente care sunt într-adevăr gustoase. Ar putea fi de exemplu junk food sau alimente bogate în carbohidrați.

Desigur, deficiențele de somn sunt doar unul dintre mulți factori care pot contribui la creșterea în greutate sau dificultăți de slăbire.

Sursa: https://m.dcmedical.ro/melatonina-efecte-adverse-ar-putea-ajuta-la-pierderea-in-greutate_632644.html

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.