MELATONINĂ ȘI SARS-CoV-2

Dacă melatonina era celebră pentru rolul său de „somnifer” natural, în timpul pandemiei de COVID-19 și-a dublat popularitatea. Asta datorită unor studii care îi atestă un dublu rol: atât în prevenirea, cât și în tratamentul pentru COVID-19.

 

Risc mai mic de test pozitiv

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Cleveland Clinic, care au fost publicate în PLOS BIOLOGY, o nouă platformă de inteligență artificială dezvoltată de cercetătorii de la Lerner Research Institute, au arătat că melatonina a fost asociată cu o reducere de aproape 30% a probabilității de a fi testat pozitiv pentru SARS-CoV-2.

 

Efect protector asupra plămânilor

Totodată, există un studiu care demonstrează că melatonina este un aliat de nădejde în lupta cu noul coronavirus. Conform acestui studiu, utilizarea melatoninei are efect de protecție asupra plămânilor. Cum este posibil acest lucru? Melatonina inhibă răspunsul hiperinflamator indus de COVID-19, responsabil pentru majoritatea simptomelor infecției cu COVID-19, printre care se numără febra, afectarea pulmonară ce are ca efect tusea, dificultățile de respirație, precum și complicațiile pe termen lung.

Așadar, datele arată că melatonina este eficientă în tratamentul pentru COVID 19.

 

În pandemie, tot mai multe persoane sunt afectate de insomnie

Grijile legate de coronavirus, adaptarea la noul context sau fluxul foarte mare de informații au afectat tiparele de somn ale oamenilor, iar foarte mulți dintre ei au început să aibă insomnii. Lucrurile stau mai rău în cazul celor care au fost diagnosticați și tratați de COVID-19. Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet Psychiatry, un bolnav din cinci primește un diagnostic de anxietate, depresie și insomnie în primele 14-90 de zile de la infectarea cu noul virus.

 

Somn mai bun, stare fizică și psihică mai bună

Pe lângă rolul de combatere a insomniei, melatonina are și rol antioxidant, antidepresiv și neuroprotector. În plus, nu prezintă efecte adverse și nu creează dependență.

Pentru o recuperare bună după infecția cu SARS-CoV-2, dar și pentru a face față cu bine emoțiilor și grijilor provocate de pandemie și de schimbările pe care le-a impus, avem nevoie de un organism puternic, iar somnul este vital.

 

 

Surse articol:

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109152223.htm
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211589/
  3. https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30462-4/fulltext

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.