Anii 2020 si 2021 au adus schimbari majore in rutina multora dintre noi, au adus cu ei ingrijorari si stress ce unora le-au determinat multiple dezechilibre, printre care si tulburari de somn.
Neprevazutul, un stil de viata dezorganizat si lipsa unei rutine de pregatire a somnului pot cauza dificultati de adormire sau de mentinere a somnului. Fie ca ne culcam prea tarziu sau ne trezim prea devreme, ca stimulam excesiv sistemul nervos cu privitul nocturn la televizor sau petrecem ore prea multe in fata calculatorului ori telefoanelor si tabletelor, toate acestea genereaza si intretin tulburarile de somn si ineficienta pe timpul zilei. Vestea buna este ca sta in puterea noastra sa ne preocupam pentru un somn sanatos.
Ideal, este sa mentinem un orar regulat de somn, o conditionare a orei de a ne aseza in pat reprezinta o masura pentru combaterea insomniei. Respectand un interval constant de somn, culcarea la aceeasi ora seara de seara, trezirea la aceeasi ora, zi de zi, timp de 21 de zile poate fi un remediu. Ceea ce este important de retinut este ca in acest interval pentru a crea o noua obisnuinta, ora de culcare trebuie respectata zilnic, inclusiv in zilele de la sfarsitul saptamanii.
Alte aspecte de luat in seama ce contribuie la igiena somnului sunt:
O dieta echilibrata si activitate fizica in mod regulat – dieta echilibrata evita balonarea, disconfortul, efortul organismului pentru digestie si mentine o functionare normala a organelor contribuind la un mecanism functional si in consecinta conduce la sanatate. Sportul imbunatateste memoria, atentia, concentrarea, precum si starea de spirit, aspecte deloc de neglijat in gestionarea stresului in conditii de nesiguranta in contextul pandemiei covid-19.
Crearea unei atmosfere relaxante in dormitor – aerisirea camerei, lumina slaba, lenjeria dintr-un material prietenos cu pielea si cu o capacitate de absobtie buna a sudorii ajuta la igiena somnului.
Controlul stresului si al anxietatii – dificultatile de adormire si tulburarile de somn sunt si in legatura cu ingrijorarea, gandirea negativa, nesiguranta ce intretin tulburarile de somn. Relaxarea, exercitiile de respiratie si chiar discutia cu un psiholog pot fi folositoare.
De cele mai multe ori dificultatile de adormire sau trezirea nocturna pot fi corectate prin respectarea unor simple masuri de igiena a somnului sau apeland la remedii naturale pentru reechilibrare. Melatonina poate fi un bun remediu pentru persoanele care au dificultate in a adormi. Daca o persoana are nevoie de mai mult de 20 minute pentru a adormi sau timpul de readormire intre episoadele de treziri nocturne este mai mare de 20 minute, atunci melatonina poate ajuta. O sursa de melatonina, 100% vegetala, in concentratia potrivita poate sa va redea somnul dorit, pofta de viata si eficienta cu care erati obisnuit.
Pentru un somn lin, ia Melatonina. Nu orice melatonina, ci Melatonin Pura ESI Italia.
No comments yet.